Archivo del blog

sábado, 30 de octubre de 2010

FAMÍLIA CESALPINÀCIES

Cercis siliquastrum
Arbre caduc de grandària mitjana de la família de les Caesalpinàciess originari del Sud-est d'Europa i Àsia occidental. També anomenat arbre de l'amor o arbre de la Judea. Fulles renyiformes o en forma de cor peciolades de nervació palmellada. El fruit és un llegum. Posseeix diverses floracions i a més són bastant espectaculars pel que és molt apreciada en jardineria urbana. Flors de color rosa que naixen directament de la tija de l'arbre o fins i tot del tronc principal. A Barcelona es troben alternant amb altres espècies en els xamfrans de l'eixample donant així un toc de color molt cridaner.
Són plantes molt resistents a la sequera, al fred, a la pol·lució, però no a certs éssers humans.


Bauhinia forficata / Bauhinia grandiflora
Arbre caducifoli de la família de les Caesalpinàcies originari d'Amèrica del Sud. També anomenat pota de vaca per les seues fulles glabras flaveladas, bilovuladas i de nervació palmellada, i arbre orquídia, per la seua espectacular floració durant tot l'any. Les seues branques són arredonides (com la Parkinsonia aculeata) amb espines per a evitar ser devorada pels herbívors. Flors molt delicades. Fàcil reproducció. És un arbre de vida curta no resistent al fred però sí a la contaminació. El seu fruit és un llegum allargat amb diverses llavors en el seu interior.


Parkinsonia aculeata
Arbre caduc de la família de les Caesalpinàcies originària de Centreamèrica i Sud-amèrica. També anomenat Parkinsonia, palo verde, espino de Jerusalem o espinillo (per les punxes). Característiques diferenciadores principals: 
-branques en zig-zag molt redones i verds.
-espines
-fulles compostes amb foliols xicotets dentats bipinnados simples
-flors grogues amb punt roig
-espectacular floració groga
-resistent al fred
-creixement ràpid
-s'adapta a tot tipus de sòls
-molt rústica
-fruits: Llegum de 8 a 10 cm, de color marró. Fructificació a principis de la tardor i roman tot l'hivern. És comestible.
-altres usos: creació de tanques defensives. 
-creixement simpòdic des de la base.
-ombra no densa, deixa passar prou sol.


Ceratonia siliqua
Arbre perenne originari d'Europa del Sud molt apreciat en la jardineria dels últims anys al estar de "moda". Popularment conegut com Garrofer, Algarrobo en castellà. Arbre de fins a 10 m d'alçada. Fulles alternes, persistents, compostes, pinnades; els foliols són de color verd fosc, brillants pel feix i pàl·lids pel revés, de forma oval. Les flors apareixen a l'estiu i principi de la tardor, quan maduren els fruits de l'any anterior. Llegums de fins a 20 cm, de color xocolata quan estan madures. És oriünd de les regions més seques de la mediterranea. És molt conreat en la Península ibèrica per les garrofes, que s'usen com a aliment del bestiar i consum humà en èpoques de penúria; valuós arbre d'ombra en zones de poca pluviositat. El fruit s'empra en fabricació de succedanis de xocolata i cafè, producció de licors, espesants i pinsos.  A Califòrnia s'està utilitzant molt per a alineacions de carrers per la seua rusticitat.
Altitud: viu en altituds baixes. Exposició: Ple sol. Summament rústic en climes secs i càlids. S'adapta a tot tipus de sòls. Indiferent al pH, encara que es desenvolupa millor en calcaris. Suporta bé la sequera però no el fred, per la qual cosa s'instal·la preferentment en zones baixes i protegides.  Li perjudiquen els sòls molt humits.


Gleditsia triacanthos
Arbre caduc originari d'Amèrica del Nord. Conegut també com Acacia negra o Acacia de tres punxes. Copa àmplia i poc densa. Tronc i branques cobertes d'espines ramificades, encara que existeix una varietat "inerm", és a dir, sense espines. Fulles pinnades amb 10-15 parells de folíols, o a voltes bipinnadas, amb 4-7 parells de pinnas. Folíols oblongo-lanceolats, un poc serrats en la vora. Flors sense interès ornamental. És una espècie "vecera", sol donar abundants fruits cada 3-5 anys, és a dir, que hi ha anys de pocs fruits i altres anys molts. Com és una lleguminosa, els seus fruits són llegums que penjen de les branques al final de l'estiu i poden aconseguir els 25 centímetres de longitud. Llavors de color marró, molt semblades a les del garrofer. Els fruits són dolços i s'han emprat com a aliment per al bestiar, encara que només en èpoques d'escassetat. Arbol molt utilitzat com a ornamental en les ciutats pel seu ràpid creixement, creació d'ombra i resistència a la pol·lució urbana. És un bon arbre d'ombra, encara que aquesta és lleugera. La major part de les varietats són sense espines, per exemple, la varietat inermis, i es reprodueixen per empelt sobre plantes del tipus espinós. Ha sigut molt emprada com a arbre d'alineació. És un arbre de zones meridionals, accepta quasi qualsevol terreny sempre que no siga massa humit. Respon bé a qualsevol tipus de sòl i ph. Resistència a la sequera. Resistència a la contaminació. Tolera la salinitat.


No hay comentarios:

Publicar un comentario