Archivo del blog

miércoles, 9 de marzo de 2011

FAMÍLIA BRASSICÀCIES

Brassica oleracea
Planta vivaz anual. PPP. coneguda popularment com col de jardí. Són originàries de la regió mediterrània i d'Àsia Menor. Es tracta d'una planta que sol ser anual, encara que també hi ha varietats perennes. Alçada i diàmetre: 25-30 cm. Fulles grans i arrissades amb matisos rojos, rosat, groc i blanc. L'època en la qual solen florir les Brassicas oleraceas és la tardor, atès que el fred magnifica el seu colorit. Les varietats de Brassica que es conreen en els jardins descendeixen directament de les varietats silvestres. La Brassica oleracea es conrea en els jardins ornamentals per la bellesa de les seues cridaneres fulles. L'aspecte decoratiu ho proporcionen les fulles de la part central de la planta, que presenten diversos colors. La tonalitat de les fulles sovint s'accentua per les gelades, atès que aquesta forma resisteix bé durant l'hivern a l'aire lliure i és una de les poques plantes adequades per als mesos crítics hivernals. Màxima vistositat a l'hivern. Ús en massissos agrupats. No apte per a interiors. Resisteixen molt bé el fred.

Matthiola incana
Planta anual. Espècie oriünda de la conca del Mediterrani, Àsia central i Sud-àfrica. Planta de color blanc, tomentosa deguda a una sèrie de pèls estavellats. Tija erecto o tortuoso de 30-60 cm d'altura, llenyósa en la base, proveït de fulles lanceoladas lineares senceres o irregularment laciniadas. Flores reunides en racimos terminals sostingudes per peduncles i formades de quatre pètals de color blanc, rosa o porpra; aquesta descripció correspon a la forma típica, però a partir d'ella s'han obtingut nombroses formes, algunes amb flors dobles. Colors blau plata, blau espígol, blanc, roig, rosa, violeta i barreja de les anteriors. Floració: primavera-principis d'estiu. Es pot conrear tant en tests en el cas que es tinga en terrasses o balconades, com en plena terra per a formar orles, bancals, petits grups aïllats i talusos. A ple sol o semisombra. Resisteixen llargs períodes de sequera. Són molt sensibles a l'excés d'humitat. L'abonat excessiu fa que les fulles prenguen un color verd fosc i es reforcen fortament. La falta d'abonament fa que esgrogueïsquen i caiguen les fulles inferiors.

Lobularia maritima
Planta anual o vivaz perenne originària de la peninsula Ibèrica. Coneguda com caps blancs. Sinonímia: Alyssum maritimum.  Planta de gran floració, fins i tot pot tapar el verd fullatge per complet. Fulles linears i senceres. Flors perfumades reunides en raims simples, amb pètals blancs, molt xicotetes i molt perfumades. Existeixen varietats amb flors de color violeta. Les flors aguanten molt temps en la planta, sobretot en climes temperats. Usos: per a jardins rocosos, rocalles,  esquerdes entre les roques. Llum: a ple sol. Terreny preferentment calcari, amb una mica d'arena per a fer-ho més permeable.

No hay comentarios:

Publicar un comentario