Archivo del blog

sábado, 30 de octubre de 2010

FAMÍLIA ULMÀCIES

Celtis australis



Arbre caduc de la família de les Ulmàcies originari de la conca mediterrània que pot aconseguir una altura d'entre 20 a 25 metres. També anomenat popularment Lledoner o Almez. Les seues fulles asimètriques (com totes les ulmáceas) són simples ovadas acuminadas amb marge serrat i nervadas palmellades. Ideal per a arbrar passejos i camins d'alineació. Arbre típicament mediterani està vivint el seu explendor jardiner en aquests últims anys,  perque està substituint en les ciutats del mediterrani a altres espècies com el Platanus x hispanica, tradicionalment més utilitzades i valorizades. Molt resistent a la sequera, aguanta perfectament les inclemències del clima mediterrani la qual cosa la fa molt aprofitable en jardineria urbana. Poc exigent en sòls s'adapta perfectament i no requereix especial exigència en aigua. Espècie molt resistent a fongs que posseeix un tronc amb dibuixos horitzontals molt característics. La creu es divideix en dos o tres braços (forques de lledoner). Fruits carnòs comestibles sense interès (lledons). No presenta especial problema de plagues ni malalties.


Ulmus pumila

Arbre caducifoli de la família de les Ulmàcies. També anomenat  Om de siberia. Etimologicament "pumila" significa xicotet. Per tant es tracta d'un om de petita grandària. Els oms són d'origen siberià però els més abundants van patir una terrible plaga: la grafiosi i quasi van arribar a desaparèixer. Tenen un greu problema de paràsits pel que sobreviuen amb moltes dificultats en el nostre pais.
La base de la seua fulla, com en totes les ulmàcies és asimètric (tb el lledoner). Fulla simple, serrada, ovadada, pilosa.
Flors sense interès, i fruit en una sàmara molt característica. Ha sigut i és molt utilitzada en jardineria. Espècie interessantíssima d'om apropiada per a climes àrids. S'adapta a tot tipus de sòls, fins i tot bàsics. El Ulmus pumila sembla ser que és resistent a la mortal malaltia anomenada Grafiosis de l'om.

No hay comentarios:

Publicar un comentario