Archivo del blog

jueves, 31 de marzo de 2011

FAMÍLIA BUXÀCIES

Buxus sempervirens
Arbust perenne (ap) originari d'Europa del Sud i Àfrica del Nord. Nom popular : Boix, Boj. Arbust perennifoli i monoic de llarga vida. Alçada i diàmetre del boix: 1 m x 1,5 m. No sobrepassa els 5 m d'altura. Creixement molt lent, fins i tot uns pocs centímetres en tot un any. El boix és un arbust de fulles senceres, oposades i coriáceas d'1,5-3 cm, de color verd fosc lustros pel anvers i més pàl·lides pel revés, amb les vores lleugerament enrotllades. Posseeix nombroses branques rígides d'escorça marró-clara, en general esquerdada profundament. Flors xicotetes, blanquecines, d'olor desagradable. Fruit en principi verd i després pardusc, de la grandària d'un cigró. Fusta densa, no sura en l'aigua.
Atenció: les fulles i llavors del boix són verinoses. En jardineria és apreciat el boix perquè es poden formar tanques i motlures de baixes necessitats de cort (creix lentament) i no perd el fullatge a l'hivern. El boix prefereix exposicions a semiombra, encara que tolera les de ple sol; sempre que es regue de manera que el sòl es quede sempre lleugerament humit. S'adapta a tots els sòls, encara que prefereix els de ph neutre i un poc calcaris. Ofereix bona resistència al fred, al vent i a la sequera. El boix és procliu a patir malalties per fongs.

Buxus balearica
Arbust perenne (ap) endèmic del Mediterrani occidental, present a Espanya (Balears i Andalusia), Algèria i el Marroc. En perill d'extinció vulnerable. Grandària maxim: 3 m d'alçada. Fulles més amples de color verd brillant. Floreix a la primavera. S'utilitza pel seu fullatge com a tanca o com a peu aïllat. Llum: exposicions assolellades o un tant ombrejades. Toleren diverses classes de sòls sempre que tinguen bon drenatge. Viu sobre sòls sorrencs i pedregosos de naturalesa dolomítica.

No hay comentarios:

Publicar un comentario